Schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid

Uiterlijk vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer écht handhaven op schijnconstructies, waarbij werkgevers zelfstandigen werk laten doen dat eigenlijk door een werknemer zou moeten worden uitgevoerd. Dat heeft het kabinet vrijdag (1 juli 2022) bekendgemaakt. De handhavingsstop gaat er zo mogelijk eerder af. De schijnconstructies zorgen voor ongelijkheid op de arbeidsmarkt, maar ze worden nauwelijks voorkomen.

Het gaat om handhaving van de Wet DBA, die in 2016 is ingevoerd. De wet moet tegengaan dat bedrijven en opdrachtnemers ten onrechte profiteren van de voordelen die gepaard gaan met zelfstandigheid ten opzichte van een dienstverband. Zo hoeven bedrijven geen premies en verzekeringen te betalen voor zelfstandigen.

Direct bij invoering werd de handhaving op pauze gezet, wat steeds is verlengd. De fiscus kan sinds 2018 ingrijpen als er sprake is van kwaadwillendheid, en heeft sinds januari 2020 de mogelijkheid een 'aanwijzing' te geven. Maar ook dit gebeurt bijna niet.

Intussen heb je als bedrijf, zelfstandige en werknemer ruim de tijd om je hierop voor te bereiden. In het najaar komt het kabinet met meer informatie over het stappenplan.

Bron:| 05-07-2022